Vrijwel iedere maand, kom ik bij de Oudemanspoort. Een plekje in Amsterdam waar je de historie ruikt en ook hier lopen duizenden dagjes mensen en toeristen langs, op weg naar de roze buurt. Lekker langs blijven lopen denk ik dan want de aandacht voor dit unieke plekje Amsterdam, moet liggen bij de Amsterdammers. Soms vraag ik weleens: “die smalle doorgang weet u wat dat is”? Meestal glazige ogen.

Het mooiste vind ik, met de metro, de Noord/Zuidlijn en dan uitstappen bij Rokin. Een imposante roltrap op en daar sta je, in de drukte van Amsterdam. 99% van de mensen gaan dan rechtsaf, de Kalverstraat in maar linksaf, is de historie. De Langebrugsteeg in en gelijk zie je een van de mooiste juweliers van Nederland, Lyppens. Voor de deur staat een imposante man en vaak heb ik tegen hem gezegd:”mijn vrouw wil zo naar binnen maar deur dichthouden”

Direct na Lyppens, even het steegje in en de schoonheid van Amsterdam zien. Er staan een paar stoeltjes, de stilte, je kan er wegdromen. Aan de overkant was vroeger het Binnengasthuis, een groot ziekenhuis. Je waant je in Veneti√ę.

Nu weer doorlopen, paar mooie bruggetjes over en recht voor je, iets links, ligt verscholen de ingang van Oudemanspoort aan de Oudezijds AchterburgwalDe rust, de stilte